Categories
Fashion

Slimme vrijetijdskleding voor heren

Proberen de ware betekenis van de uitdrukking smart casual te vinden, kan al snel een nachtmerrie worden. De Oxford Dictionary omschrijft het als “netjes, conventioneel, maar toch relatief informeel van stijl, vooral als gedragen om te voldoen aan een bepaalde dresscode”. Maar tegenwoordig is het vrij gewoon dat smart casual de dresscode is.

Dus ga je online op zoek naar slimme informele stijlgidsen die alles adviseren, van korte broeken, die ons niet bijzonder slim vinden, tot Ascot-stropdassen, die niet bijzonder casual overkomen. En zoals de laatste aangeeft, hebben veel van deze gidsen het gevoel dat ze kort na de tien geboden in steen werden gezet. Wat smart casual ook betekent, het zal vandaag de dag waarschijnlijk iets anders zijn dan in de 19e-eeuwse zetmeelkraag.

Wat smart casual vandaag betekent

Smart casual betekent niets, dus het kan van alles betekenen. Het smart casual gamma omvat vrijwel alles wat slimmer is dan een trainingspak, maar minder formeel dan een pak. Gelukkig en eerder informatief. Een ideaal antwoord is een blazer, wit overhemd, nette spijkerbroek en bruine loafers.

Slimme casual stijltips

Verander je houding

De operatieve woorden hier zijn niet ‘schoenen’, ‘broeken’ of ‘stropdas’ (we hebben het tenslotte over smart casual), maar ‘gepolijst’, ‘ingedrukt’ en ‘goed’. Een smetteloos T-shirt, indigo-spijkerbroek en box-verse sportschoenen kunnen er chicer uitzien dan een gerimpeld overhemd, een bevlekte broek en versleten schoenen.

Een T-shirt, een spijkerbroek en sneakers zijn niet altijd geschikt, let wel. Maar smart casual is misschien meer een stemming of houding dan een vaste formule of combinatie van stukken. Alleen omdat een evenement informeel is, is het niet synoniem met geen moeite doen.

Speel een een-twee

Zoals we hebben vastgesteld, is smart casual bijna onmogelijk te definiĆ«ren. Dus een meer behulpzame en praktische aanpak is om te beginnen met een casual outfit en dan een – of beter, twee – stukken te veranderen voor slimmere alternatieven.

Neem bijvoorbeeld een bomberjack, T-shirt, jeans en sportschoenen. Allemaal heel casual, toch?

Verwissel nu een blazer, overhemd, broek of chino en schoenen. Je zou op het randje van smart casual terrein moeten staan. Wissel er twee in en je moet op doelwit zijn. Wissel er drie in en afhankelijk van de omstandigheden ben je misschien zelfs te slim. Het is een fijne lijn.

Gooi wat schaduw

Je hoeft niet eens van kleding te wisselen om de nonchalance van een outfit aan te passen. Donkere kleuren lopen meer scheef, dus opfleuren kan net zo eenvoudig zijn als het licht uitdoen.

Neem bijvoorbeeld een olijfgroen bomberjack, wit T-shirt, stonewashed jeans en witte sneakers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *