Categories
Sport

Colin Kaepernick: Hoe de NFL zijn ommekeer maakte

Bijna vier jaar zijn verstreken sinds de voormalige quarterback van San Francisco 49ers, Colin Kaepernick, voor het eerst protesteerde tegen racistisch onrecht in de Verenigde Staten door tijdens het volkslied te knielen.

In de tijd sindsdien hebben veel spelers zich bij Kaepernick aangemeld om te protesteren, terwijl Kaepernick zelf – nadat hij zich had afgemeld voor zijn 49ers-contract – zonder team blijft.

Er is kritiek geweest van de Amerikaanse president Donald Trump, regels voor fijne teams waarvan de spelers knielden, introduceerden – en vervolgens in de wacht zetten – en zelfs een rechtszaak.

Maar nu pas heeft de NFL een U-bocht gemaakt door te zeggen dat het “verkeerd” was om spelers niet te laten protesteren.

Het komt na de dood van de ongewapende Afro-Amerikaan George Floyd, die op 25 mei stierf terwijl hij werd vastgehouden door een blanke politieagent in Minneapolis. Zijn dood heeft in de VS en wereldwijd tot protesten geleid.

BBC Sport blikt terug op de tijdlijn van de protesten van Kaepernick.

26 augustus 2016

Wat is er gebeurd? Kaepernick zit op de bank tijdens het volkslied voor de thuiswedstrijd van de 49ers voorafgaand aan het seizoen tegen de Green Bay Packers.

‘Ik ga niet opstaan ​​om trots te zijn op een vlag voor een land dat zwarte mensen en mensen van kleur onderdrukt’, zegt hij tegen de media.

Wat zei de NFL? “Spelers worden aangemoedigd maar hoeven niet te staan ​​tijdens het spelen van het volkslied.”

1 september 2016

Wat is er gebeurd? Kaepernick verandert zijn manier van protesteren in knielen terwijl het volkslied wordt gespeeld voordat de 49ers de San Diego Chargers spelen. Hij wordt vergezeld door teamgenoot Eric Reid.

Eerder die week zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump: “Ik vind het een vreselijk iets, en weet je, misschien moet hij een land vinden dat beter voor hem werkt.”

7 september 2016

Wat zei de NFL? NFL-commissaris Roger Goodell verbreekt zijn stilzwijgen en zegt: “Ik ben het niet noodzakelijk eens met wat hij doet.

“Ik steun onze spelers wanneer ze verandering in de samenleving willen zien, en we leven niet in een perfecte samenleving.

‘Aan de andere kant geloven we heel sterk in patriottisme in de NFL. Ik geloof daar persoonlijk heel sterk in.’

11-12 september 2016

Wat is er gebeurd? In het openingsweekend van het NFL-seizoen knielen Kaepernick en Reid tijdens het volkslied. Teamgenoten Antoine Bethea en Eli Harold brengen Black Power-groeten, net als twee leden van het tegengestelde LA Rams-team. Vergelijkbare protesten worden gehouden door NFL-spelers in de hele competitie.

Trump zegt dat hun acties een “groot gebrek aan respect en waardering” tonen voor het land.

21 september 2016

Wat is er gebeurd? Kaepernick onthult dat hij met de dood is bedreigd omdat hij weigerde op te komen voor het volkslied.

1 maart 2017

Wat is er gebeurd? De agent van Kaepernick vertelt NFL-teams dat hij zijn contract bij de 49ers zal opzeggen, een stap die mogelijk werd gemaakt bij een herstructurering van zijn contract in oktober vorig jaar.

24 september 2017

Wat is er gebeurd? Dagen later zegt president Donald Trump dat spelers die knielen ontslagen moeten worden, spelers van verschillende teams protesteren tijdens het volkslied, terwijl anderen in de kleedkamer blijven.

15 oktober 2017

Wat is er gebeurd? Nog steeds ongetekend na het verlaten van de 49ers, dient Kaepernick een klacht in tegen NFL-teameigenaren die volgens hem samenzweren om hem niet in dienst te nemen vanwege zijn protesten tegen racistisch onrecht.

23 mei 2018

Wat is er gebeurd? De NFL introduceert een regel waarbij teams een boete krijgen als spelers knielen voor het Amerikaanse volkslied. Spelers die niet voor de Star-Spangled Banner staan, kunnen in de kleedkamer blijven totdat deze is uitgevoerd.

Wat zei de NFL? Goodell zegt: “We willen dat mensen respect hebben voor het volkslied.

‘We willen dat mensen standhouden – dat is allemaal personeel – en ervoor zorgen dat ze dit moment op een respectvolle manier behandelen. Dat is iets wat we denken te zijn verschuldigd.

“We zijn erg gevoelig geweest om ervoor te zorgen dat we spelers keuzes geven, maar we zijn van mening dat dat moment belangrijk is en dat we ons daarop zullen concentreren.”

19 juli 2018

Wat is er gebeurd? Het beleid om teams te boeten als spelers knielen voor het volkslied, wordt opgeschort.

De NFL en NFL Players ‘Association (NFLPA) geven een gezamenlijke verklaring af waarin ze zeggen dat ze werken aan een “wederzijdse oplossing”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *