Categories
Travel

De beste dingen om te doen in Kuşadası (Turkije)

Het resort Kuşadası aan de Turish Egeïsche Zee is zo veelzijdig als een vakantiebestemming kan zijn.

Je hebt de universele geneugten van lange zandstranden, talloze restaurants, dromerige uitzichten, waterparken voor gezinnen en gouden zonsondergangen.

Maar op enkele minuten afstand ligt de beroemde oude stad Efeze, die een Romeinse provinciale hoofdstad was en een archeologische vindplaats van echte schaal en grootsheid heeft achtergelaten.

Dus op dezelfde dag kunt u nadenken over de zuilen van de bibliotheek van Efeze, een vergeten baai ontdekken in het biodiverse Dilek National Park, door de struiken rijden op een quad en achterover leunen op een ligstoel terwijl u de zon ondergaat boven de Egeïsche Zee.

1. Efeze

Een van de grootste en belangrijkste archeologische vindplaatsen in de oostelijke Middellandse Zee ligt een paar minuten buiten Kuşadası bij Selçuk.

Ephesus staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en beschermt een stad die ongeveer 3.000 jaar geleden is gesticht en die een van de 12 leden van de Ionische Liga is geworden en haar hoogtepunt bereikte in de Romeinse tijd als provinciale hoofdstad van Azië.

Ephesus was een kuststad, die nu moeilijk voor te stellen is omdat de kustlijn sindsdien enkele kilometers naar het westen is afgedreven.

Op u wacht de plechtige gevel van de bibliotheek van Celsus, het adembenemende theater met een capaciteit van 25.000 mensen en de ruïnes van de tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen.

Er is nog veel meer te zien, zoals het verfijnde aquaductsysteem, de Trajan-fontein, de badhuizen, de 6e-eeuwse Sint-Jansbasiliek, bewaard gebleven rijtjeshuizen met fresco’s en de middeleeuwse Ottomaanse vestingwerken van Selçuk.

2. Archeologisch museum van Efeze

De enorme archeologische vindplaats werd voor het eerst onderzocht in de 19e eeuw en onvermijdelijk zijn veel stukken terechtgekomen in het British Museum en het Ephesos Museum in Wenen.

Maar de oude stad heeft genoeg artefacten opgeleverd om verschillende musea te vullen, en het Archeologisch Museum van Efeze is een ideale aanvulling.

Er zijn objecten in deze negen kamers uit elke fase van het verleden van de stad, van Myceens tot Ottomaans.

Elke kamer is gespecialiseerd in een andere categorie, of het nu gaat om munten, de rijtjeshuizen van Ephesus, de nymphaeums van de stad of de cultus van Kybele.

Er zijn Myceense schepen, sarcofagen, bustes van Socrates, keizer Augustus, Livia en Balbinus, evenals prachtige sculpturale groepen van monumenten zoals de fontein van Domitianus.

Het hoogtepunt is het paar beelden van Artemis uit de wereldberoemde tempel: Colossal Artemis (1e eeuw CE) en het onberispelijk bewaard gebleven Beautiful Artemis (2e eeuw CE).

3. Güvercinada (duiveneiland)

Het eigen historische wonder van Kuşadası is een citadel in de baai aan het einde van een 350 meter hoge dijk.

Deze verdediging werd gebouwd in opdracht van Hayreddin Barbarossa (1478-1546) en de lage buitenmuren dateren uit de Griekse Orlov-opstand in de jaren 1770.

Güvercinada is aangelegd als een soort stadspark, met een verhoogd houten platform en uitstekende fotomomenten vanaf de kantelen, die terugkijken naar Kuşadası en de haven en het achterland.

Er zijn hier en daar informatieborden die het lokale dieren- en plantenleven beschrijven, en af ​​en toe zie je een konijn rondhuppelen.

Een interessante nieuwsgierigheid die te zien is, is het skelet van een gewone vinvis die in de jaren negentig op het schiereiland Dilek een paar kilometer ten zuiden werd gevonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *